Over agility, purpose driven leadership en teamontwikkeling.
Op mijn safari door werkend Nederland brengt deze eerste drive (ja, want zo heet dat als je in je jeep de bush van Afrika ingaat) me naar de zuid-as. Want daar blijkt een prachtig voorbeeld te zijn van samenwerking, bij ABN AMRO.
In dit artikel vind je de zeven essentiële tips voor een betere samenwerking, zoals ik bij ABN AMRO tegenkwam. Dit zijn praktische voorbeelden uit de praktijk van een sprankelende team.
Ik ontmoet met een aantal collega’s van het team Business Support & Implementation. Dit is een groot team van 26 professionals die de (zakelijke) ABN AMRO organisatie ondersteunen bij het realiseren van veranderingen om ABN AMRO toekomstbestendig te maken en houden.
In dit artikel:
- Veranderingen die ABN AMRO in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt
- Lean, agile, zelforganisatie en purpose driven leadership resulteert in werkgeluk
- Wanneer is een team een team?
- Niet een formeel team maar wel een groep collega’s; welke ontwikkel mogelijkheden zijn er dan?
- 7 belangrijkste en praktisch toepasbare tips
- Aan de slag met jouw team, meer tips en opties om met Kameleon verder aan de slag te gaan
Veranderen als constante
ABN AMRO werkt namelijk continu aan verbeteringen om een moderne, digitale en klantgerichte dienstverlening te realiseren. Voor menig directeur en consultant is het tegenwoordig logisch dat organisatieverandering een continu en integraal onderdeel is geworden van de manier waarop bedrijven zich organiseren. Het agile werken is hiervan een goed voorbeeld.
Vele stappen naar een meer en meer agile organisatie
ABN AMRO heeft in de afgelopen jaren al veel stappen gemaakt om haar organisatie en de manieren waarop mensen met elkaar samenwerken steeds verder te ontwikkelen en steeds meet agile te maken. Zo zijn er complete programma’s uitgerold en herstructureringen gedaan waardoor er al heel veel stappen zijn gemaakt in lean, agile en in zelforganisatie, binnen het hele bedrijf. Deze stappen hebben ook allemaal effect op het werkplezier en de manier waarop teams nu kunnen samenwerken. Dit is ook merkbaar in het team waar ik vandaag kennis mee maak.
Purpose driven leadership
Het team Business Support & implementation heeft een duidelijke purpose: “We implement and support (y)our future”. Dit staat in kleurige letters onder elke mail die het team verstuurt. Een mooie praktische manier om collega’s binnen de organisatie te laten weten wat zij voor hen kunnen doen. Daarnaast natuurlijk ook een fantastische manier om zelf, als team, eraan herinnerd te worden voor welk overstijgend doel zij dagelijks aan de slag zijn.
Ook hier is wel een traject vooraf gegaan waarbij ABN AMRO in de afgelopen jaren aandacht heeft besteed aan purpose driven leadership. Daardoor is het meer ingeburgerd dat leiders en ook teams en collega’s hun eigen drijfveren en persoonlijke missie verwoorden in een purpose die relevant is voor ABN AMRO en haar klanten.
Als het lukt om de verbinding goed en duidelijk te maken tussen persoonlijke drijfveren en de missie die je in je werk wil realiseren dan gaat het makkelijker om met de juiste energie en focus aan de slag te zijn en tegelijk ook anderen te motiveren en inspireren om daaraan mee te werken en bouwen.
Werkgeluk gespot!
Dat resulteert dus ook in een mooi gesprek dat ik had met Eline Polle –
Mooibroek, één van de business implementatie managers van het team waar ik deze safari ben gestart. Over haar drijfveren en over welke aspecten zij belangrijk vindt in haar werk, wat haar inspireert om voor ABN AMRO te werken. Een eerlijk en realistisch verhaal vertelt ze mij met twinkelende ogen.
Ik denk dat ik op deze safari toch echt het eerste werkgeluk gespot heb!
Wanneer is een team een team?
Om iets zinnigs te kunnen zeggen over of een team wel een team is moeten we natuurlijk eerst bepalen wat een team dan eigen lijk is. Hiervoor helpt de definitie van Martijn Vroemen ons goed op weg:
“Een team is een bijzondere groep van beperkte omvang waarin, met een diversiteit aan talenten, een complete taak wordt volbracht en waarbij de leden veel zelforganisatie hebben.”*
In een team zijn mensen afhankelijk van elkaar om de gezamenlijke taak voor elkaar te krijgen. Maar in heel veel ‘teams’ werken collega’s min of meer onafhankelijk van elkaar aan hun eigen werk. Soms zijn ze wel lid van een ander team, bijvoorbeeld in een tijdelijk multidisciplinair team. Wanneer een organisatie, of een onderdeel daarvan, in grote mate agile is georganiseerd dan bestaat dat wel uit agile teams, zoals de definitie hier beschrijft. In die teams is het dus essentieel dat er echt goed samengewerkt wordt om te kunnen komen tot resultaat.
Dit team werkt zeker gedreven samen aan hetzelfde doel, dezelfde purpose. Maar in het licht van onze definitie blijkt al snel dat deze gedreven groep professionals van Business Support & Implementation eigenlijk niet werkt als één team; zij werken niet samen aan een complete taak maar vervullen een rol op veel verschillende plekken binnen de ABN AMRO organisatie om daar, met andere collega’s samen, soms ook in tijdelijke teams iets te realiseren. 26 mensen is ook eigenlijk wel erg veel om echt als één team samen te werken. Vaak lukt dat al niet meer bij meer dan ongeveer 9 mensen in een team.
Collegialiteit is goud waard
Deze eerste safari drive heeft mij regelrecht naar een prachtig voorbeeld gebracht van het zogenaamde volkstuinteam.*
Dat klinkt misschien een beetje gek (volkstuinteam) maar illustreert wel de essentie van teams waarin mensen onafhankelijk, maar wel naast elkaar hun werk naar eigen inzicht kunnen doen. En van dit soort teams bestaan er heel veel in werkend Nederland! Dus mooi dat ik daar direct in dit eerste artikel wat inzichten en handvatten voor kan geven.
Een prachtig voorbeeld is dit team bij ABN AMRO omdat de collega’s mij allemaal precies en heel enthousiast vertellen wat echt belangrijk is in een volkstuinteam om het succesvol en effectief te laten werken:
“Ik vind het heel belangrijk dat wij niet alleen de goede voorbeelden met elkaar delen maar ook dat we van elkaars fouten leren en dat we die dus ook met elkaar kunnen delen.”
Collegialiteit is het kernwoord dat past bij dit soort teams. In een team dat dus eigenlijk geen team is zijn wel een aantal belangrijke aspecten die zorgen dat iedereen succesvol resultaten kan behalen en plezierig samenwerkt.
Ontwikkelmogelijkheden in een volkstuinteam
Zo is het natuurlijk noodzakelijk dat collega’s werk van elkaar kunnen waarnemen, dat ze van elkaar leren, en dat er een goede sfeer is. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en functioneren beter als de sfeer goed is.
Als deze zaken niet goed op orde zijn dan herken je dat, in mijn ervaring, o.a. aan de volgende dingen:
- De teamleden verliezen tijd en energie aan een slechte sfeer.
- Men neemt elkaars werk niet goed over en dat veroorzaakt werkdruk, stress en ontevreden klanten of collega’s.
- Iedereen moet steeds zelf opnieuw het wiel uitvinden. Daarmee blijft de kwaliteit van het team als totaal op een lager niveau.
Dus ook als een team ‘slechts’ een groep collega’s is dan kan het heel waardevol zijn om te investeren in de samenwerking en te werken aan collegialiteit.
Belangrijkste tips van dit sprankelende (volkstuin)team
Het team Business Support & Implementation loopt uitstekend en mensen zijn er over het algemeen met veel plezier en goed resultaat aan het werk. Misschien is dit dus een inspirerend en bruikbaar voorbeeld voor jou.
De zeven belangrijkste tips op een rij:
- Organiseer een weekstart (een element van lean werken) waarin duidelijk wordt waar iedereen mee bezig is, welke trajecten er lopen en hoe iedereen in z’n vel zit. Zo is iedereen aangehaakt en kunnen collega’s elkaar onderling makkelijk ondersteunen of samen iets oppakken wanneer dat relevant is.
- Creëer een gelegenheid, zogenaamde demo’s waar collega’s elkaar meer laten zien van een bepaald project of onderwerp zodat zij kennis delen, elkaar inspireren en van elkaar kunnen leren.
- Ontdek wat de behoeften zijn binnen het team qua hybride werken; hoeveel behoefte is er aan face-to-face contact? Zorg dat de teambehoefte in beeld komt en jullie samen afspraken maken die voor iedereen werken. Dat betekent ook een beetje geven en nemen, collegiaal is dat dus.
- Maak gebruik van de ‘ritmiek’ van lean & agile werken; dat geeft structuur en houvast waardoor iedereen weer aangehaakt is en het team geen los zand wordt. Deze ritmiek houdt ook de vaart erin en voorkomt onnodig overleg en vergaderen.
- Maak gebruik van een drijfveren analyse (kleuren analyse zoals Profile Dynamics), dat werkt fantastisch voor inzicht in de drijfveren van collega’s binnen en buiten het team. Dit zorgt voor meer onderling begrip en inzicht in ieders kwaliteiten.
- Maak in je team ‘challenge koppels’. Werk in die koppels aan persoonlijke ontwikkeling door te kijken naar waar je goed in bent en waar je beter in wil worden.
- Blijf de kleuren (drijfveren) gebruiken in het team door bijvoorbeeld bij elke weekstart feedback te geven op het proces op basis van één van de kleuren. En bij de samenstelling van teams, let dan op welke kwaliteiten en drijfveren er nodig zijn en stel het team samen vanuit die wetenschap.
Aan de slag met jouw organisatie & teams?
Geïnspireerd om verder te werken aan de samenwerking binnen jouw organisatie of team? Misschien kan jij al direct uit de voeten met één van de bovenstaande tips.
Wil je jouw bedrijf of team vooruithelpen door aan de slag te gaan met een lean & agile werkwijze? Misschien ben je dan op zoek naar meer inzicht en handvatten. Ik raad je graag aan om je dan te verdiepen in de boeken van Mike Hoogveld en Rini van Solingen.
Vraag je je vooral af hoe je rol als leidinggevende is (of zou moeten worden) wanneer je werkt met zelfsturende teams of wanneer je van jouw team een zelfsturend team wil maken? Dan is De Bijenherder een must om eens te lezen.
Wil je jouw team ondersteunen met inzichten in drijfveren om die in te zetten voor betere samenwerking en persoonlijke ontwikkeling? Daar kan ik jullie uitstekend bij helpen met drijfveren analyses en een inspirerende teamsessies!
Misschien heb je behoefte aan een programma waarmee je in jouw organisatie vooruit kan naar zelfsturende teams en zelf organisatie? Met veel plezier werk ik met jou een duidelijk stappenplan uit om met de juiste ondersteuning echt meters te kunnen maken.
Dus neem gerust contact op via mail of bel me op 06-13179662 om te sparren. Ik ben heel benieuwd naar jouw bedrijf en jouw team(s) en werk graag samen naar een passende aanpak.
Nieuwsgierig naar andere soorten teams en teamontwikkeling?
Het was te veel om in dit artikel ook nog in te gaan op ander soorten teams dan het zogenaamde volkstuinteam. Ook ben ik er nog niet toe gekomen om meer inzicht te geven in de verschillende fasen in teamontwikkeling. Maar daar zal ik binnenkort zeker iets over schrijven. Je kan me volgen op mijn blog hier op deze website of via LinkedIn.
Tot slot
Heel hartelijk dank aan de collega’s en leidinggevende van Business Support & Implementation; Odette de Jong, Nicolien Linkels, Ronald Peulen en Eline Polle – Mooibroek. Bedankt voor jullie warme welkom en de openhartige gesprekken. Heel erg fijn om jullie te ontmoeten en om jullie mooie voorbeeld te mogen delen. We hebben ook gesproken over aspecten die belangrijk zijn voor werkgeluk. Deze input van jullie neem ik graag mee in een toekomstige blog waar ik specifiek zal ingaan op vergroten van werkgeluk en waarom dat eigenlijk belangrijk is.
*Martijn Vroemen, Handboek teamcoaching.